23/5/18

NAKBA de Salah Jamal: Narrar la catàstrofe

Salah Jamai. 

 L’escriptor palestí Salah Jamal presentarà avui a la Llibreria 22 (19 h) el seu llibre ‘Nakba’, que narra el conflicte entre Israel i Palestina.

 Lescriptor palestí Salah Jamal presentarà avui a la Llibreria 22 (19h) el seu llibre Nakba.
 48 relats de vida i resistència a Palestina
 (Tigre de Paper, 2018) amb la presència de l’advocat Benet Salellas, el periodista Salvador García-Arbós i l’especialista en medi ambient Marta Ball·llosera. Amb il·lustracions del dibuixant Miquel Ferreres, el llibre mostra el dia a dia d’una família palestina després de la Nakba –la “catàstrofe” en àrab, nom que els palestins van donar a la creació de l’Estat d’Israel el 1948–, en què Israel va expulsar milers de famílies i va començar la política expansionista que es manté fins a l’actualitat.

A partir de la memòria familiar l’autor recorre els darrers 70 anys de conflicte a Palestina. 48 relats que exemplifiquen una catàstrofe però que a la vegada estan impregnats d’una tendresa i humor negre que acosten el lector a unes històries que, sense l’escenari de l’ocupació, podria fer seves. En paraules de l’autor: “Les famílies palestines saben que viuen en una situació militar colonialista que et va expulsant del teu lloc, que ocupa el teu espai vital amb pretextos anacrònics –com ara, la terra promesa– i que et deixa sense res. Malgrat tot, la gent intenta de continuar fent la seva vida. Viure és resistir.” Salah Jamal també critica les potències occidentals que es limiten a fer els ulls grossos i que no tenen la força o la voluntat per aplicar les lleis internacionals.
Interpel·lat per una possible solució, Salah deixa clar que “les solucions maximalistes són impossibles”. “Els que defensen la idea de dos estats no són conscients de la situació, el millor seria crear un sol estat”, i posa l’exemple de Sud-àfrica, on, al seu parer, la fractura era semblant i el caràcter ètnic i la política d’apartheid que van dur a terme els bòers és semblant a la que l’Estat d’Israel perpetra a Palestina. El llibre, tot esperant que el conflicte algun dia acabi, és una manera d’acostar-se a la realitat palestina. Si viure és resistir, llegir és entendre.
Salvador Garcia, Salah Jamai i Benet Salellas, durant
la presentació a la 22
Exiliat a Barcelona
L’escriptor va abandonar Palestina després de la invasió israeliana del 1967 i després de diversos avatars va acabar a Barcelona, on fa 48 anys que viu. Doctorat en medicina i posteriorment llicenciat en història i geografia per la Universitat Central de Barcelona, actualment és professor del màster en món àrab i islàmic a la UB. Ha escrit diversos llibres, entre els quals destaca Aroma àrab, receptes i relats (Bissan Edicions,2014), a més de nombrosos articles publicats als mitjans de comunicació.
Àngel Vila, publicat en el PuntAvui 17.05.2018

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada